Card image cap
What’s going on - Marvin Gaye (1971)

Het nieuwe decennium is reeds een maand onderweg. De jaaroverzichten omtrent vermogen en beleggen zijn bij velen al op de mat gevallen. Het overzicht over 2019 laat in de meeste gevallen een mooi beeld zien. Positieve rendementen in vrijwel alle beleggingscategorieën en binnen alle risicoprofielen.

Maar dat was 2019, waarbij gerapporteerd wordt over wat er gebeurd is. Dat wordt overigens niet altijd even uitgebreid gedaan en dat is jammer. Want informatie is juist de voedingsbodem voor het stellen van goede vragen. Zeker bij positieve resultaten is de klant niet geneigd om te vragen naar een rendementsvergelijking met een relevante benchmark, of naar de kosten of de risico’s, Heel begrijpelijk, want het gaat toch goed?

In mijn vakgebied zullen beleggers zich de 2010’s herinneren als de langste aandelen ‘bull-markt’ in de geschiedenis. De verliezen vanuit de financiële crisis zijn daarmee lang en breed goed gemaakt. Hoe langer een recessie echter uitblijft en hoe langer het duurt voordat we een terugval zien in financiële markten, hoe meer het risico toeneemt dat dit wel een keer gebeurt.

Als dat gebeurd zijn twee zaken in mijn beleving belangrijk. In eerste instantie is het verstandig om vast te blijven houden aan een lange termijn vermogensplan. Zowel in goede als slechte tijden kan emotie al snel de overhand nemen in beslissingen, en emotie is niet altijd de beste raadgever. ‘Stick to the plan’.

Daarnaast is kritisch na blijven denken over waarin u belegt wellicht nog belangrijker. De juiste vragen stellen is daarbij essentieel, zeker nu het goed gaat. Vragen stellen is namelijk de enige manier op erachter te komen wat ontwikkelingen voor jou persoonlijk betekenen. Is het rendement marktconform, kan ik de prestatie van twee beheerders met elkaar vergelijken, waar zitten de risico’s, is mijn spreiding optimaal, waar betaal ik kosten over en waar betaal ik ze voor.

De juiste vragen stellen is makkelijker als de juiste informatie beschikbaar is. Inzicht in zaken is de basis waardoor betere beslissingen genomen kunnen worden omtrent vermogensvraagstukken. Probeer het eens, What’s going on?

NJNG Vermogensbegeleiding
Postbus 5206 - 2701 GE - Zoetermeer - Nederland
vermogensbegeleiding@njng.nl - 085 066 8990 - 06 25 01 74 97